چراغ های LED دارای قطعات گوناگونی هستند. در این گفتار به بررسی دو مورد از مهمترین اجزای این چراغ یعنی هیت سینک و درایور می پردازیم. نسخه های امروزی این محصولات، روندی تکاملی را در سالیان متمادی طی کرده تا به نمونه های امروزی تبدیل شده اند.
هیت سینک (Heat Sink)
هر وسیله ای که با برق کار می کند، ناگزیر تولید حرارت می کند. لامپ ها و منابع روشنایی هم از این امر مستثنی نیستند. اما تکنولوژی ال ای دی به دلیل مصرف پایین تر انرژی حرارت کمتری هم تولید می کند.. به عبارتی لامپ های رشته ای با گرم کردن رشته سیم، نور تولید می کنند اما LED مستقیم و بدون واسطه نور تولید می کنند.
انرژی مصرفی برای این موضوع در چراغ های نسل قدیمی، کمتر از 10 درصد می باشد و بقیه آن به گرما تبدیل می شود، بنابراین خود لامپ فوق العاده داغ می شود. اما در مقابل خانواده لامپ های LED با توجه به تفاوت در شکل تولید روشنایی، در تماس گرم نیستند. اما در هر صورت، همین محصولات جدید در ساختار خود گرما تولید می کنند. دلیل این موضوع هم این است که، بخش زیادی از توان ورودی به شکل گرما از بین می رود. سینک های حرارتی، که در حقیقت بلوک های فلزی هستند و در ساختار چراغ تعبیه می شوند، این وظیفه را به عهده دارند.
بهترین متریال برای هیت سینک ها، موادی هستند که رسانای حرارتی باشند. مس ماده بسیار مناسبی است ولی گران می باشد، بنابراین آلومینیوم پر استفاده ترین ماده ای است که برای ساخت این بخش از آن استفاده می شود. هرچه سطح هیت سینک ها بیشتر باشد، انتقال حرارتی، میزان بیشتری انجام می شود. بنابراین با بزرگتر کردن اندازه این قسمت و یا ساخت آن به شکل پره ای و اضافه کردن پره، این انتقال بیشتر و بهتر انجام می شود. البته اضافه کردن پره ها به تنهایی باعث خنک تر شدن چراغ نمی شوند، بلکه نیاز به فاصله مناسب بین پره ها نیز هست.
درایور
درایور یک منبع مستقل است که توان لازم برای یک ال ای دی یا مجموعه ای از آنها را فراهم می کند. سطح توان مورد نیاز با افزایش و کاهش دمای LED تغییر می کند. بدون حضور درایور مناسب، دیود ها بیش از حد گرم و در نتیجه مستهلک می شوند. به بیان دیگر، درایور یک سیستم مدیریت جریان می باشد. این محصول دو مفهموم را فراهم می کند :
- فراهم کردن ولتاژ پایین. همانطور که می دانیم لامپ های LED در مصرف انرژی کارآمد هستند، به این معنی که با برق DC و با ولتاژ بسیار پایین – به صورت مجزا بین 5/1 تا 5/3 ولت – و جریان حداکثر 30 میلی آمپر کار می کنند. محصولات خانگی اکثرا شامل چند ال ای دی هستند که به صورت موازی یا سری با یکدیگر نصب شده اند و مجموعا بین 12 تا 24 ولت DC نیاز دارند. درایور برق AC را که بین 120 تا 270 ولت متغیر است، مطابق با نیاز چراغ پایین می آورد.
- حفاظت از لامپ های LED. درایور همچنین از لامپ ها در برابر نوسانات جریان و ولتاژ محافظت می کند. جریان برق قطعا دارای نوسان می باشد. در حقیقت درایور اطمینان حاصل می کند که ولتاژ و جریان بدون نوسان به ال ای دی ها برسند.
درایور معمولا به دو صورت داخلی و خارجی در ساختار چراغ وجود دارد. نوع داخلی آن بیشتر برای محصولات روشنایی خانگی استفاده می شود و نوع خارجی آن بیشتر برای چراغ های تجاری و فضاهای بیرونی استفاده می شود. نصب درایور به صورت خارجی، هزینه کمتری دارد. گفتنی است که بیشتر خرابی LED ها به دلیل خرابی درایور است و قطعا در این مورد، تعمیر یا تعویض قطعه ای که خارج از ساختار چراغ قرارداشته باشد، راحت تر می باشد. در انتخاب منبع تغذیه باید به موارد دیگری مثل ابعاد فیزیکی آن هم دقت کرد.
اما نکته بسیار مهم دیگری که در هنگام انتخاب درایور باید مورد توجه قرارداد، نوع محصول به لحاظ ثبات جریان یا ولتاژ است. منبع تغذیه ها دو نوع هستند:
- درایور با جریان ثابت
- درایور با ولتاژ ثابت
نوع اول، جریان خروجی ثابت ولی طیف های متعددی از ولتاژ خروجی ارائه می دهد و نوع دوم ولتاژی ثابت، اما حداکثر جریان خروجی دارد. نوع دوم برای ال ای دی هایی که نیاز به ولتاژ پایدار 12 یا 24 ولت DC دارند مورد استفاده قرار می گیرند.
کالای برق ذوالفقاری با اتکا به پشتوانه 30 سال سابقه حضور موفق در صنعت برق و دارا بودن نمایندگی انحصاری محصولات ویتو، اشنایدر، لگراند و البرز در کشور؛ توانسته تا به امروز نیازهای بازار را به طور کامل و عالی برطرف سازد.
کالای برق ذوالفقاری با اتکا به پشتوانه 30 سال سابقه حضور موفق در صنعت برق و دارا بودن نمایندگی انحصاری محصولات ویتو، اشنایدر، لگراند و البرز در کشور؛ توانسته تا به امروز نیازهای بازار را به طور کامل و عالی برطرف سازد.
کالای برق ذوالفقاری
متخصصین ما هر لحظه برای ارائه مشاوره و شنیدن صدای شما عزیزان آمادگی دارند